vrijdag 4 oktober 2013

Geen voorstander verhuurdersbelasting: die heeft regering bepaald!


U heeft het misschien in de krant of via de TV gevolgd? Alle woningcorporaties die bij Aedes horen, hebben na veel twijfel een overeenkomst met de minister gesloten. Hieronder een uitleg wat dat inhoudt. 

Doordat we tegen de nieuwe belasting van € 1,7 miljard ( ongeveer € 1 miljoen voor ons) waren, was de relatie tussen het kabinet en de woningcorporaties minder geworden.  

De minister had voor de zomer ook voorstellen gemaakt waarin stond beschreven dat wij alleen nog sociale huurwoningen (huur tot € 681,-) mochten bouwen en beheren. Bestaande duurdere huurwoningen of projecten zouden naar een aparte BV moeten. Deze woningen en projecten zouden uiteindelijk verkocht moeten worden. Bij ons gaat het dan om 9 duurdere huurwoningen en projecten zoals het medisch centrum en de winkel in Driebruggen. 

In de zomer zijn er, op verzoek van de minister, gesprekken geweest met het bestuur van Aedes en de ministers. De corporaties wilden afspraken maken om te kunnen blijven investeren in onder andere nieuwe huurwoningen. Ook, waar het nodig is, in iets duurdere huurwoningen. Dit om mensen met een hoger inkomen dan € 34.000,- kans te bieden op een goede en duurdere huurwoning. Zeker in de grotere steden wordt bij sloop- en nieuwbouw ook beperkt duurdere huur of een enkele winkel teruggebouwd. Op deze manier zorgen de corporaties voor goede gemixte wijken. 

Ook in Reeuwijk hebben wij weinig geschikte seniorenwoningen in de huurprijs van € 681,- tot ongeveer € 850,-. Omdat deze groep een passende woning wil en met hun inkomen niet naar een sociale huurwoning kan verhuizen, willen wij gedeeltelijk iets duurdere huurwoningen bouwen. Daarmee komen dan weer sociale huurwoningen vrij voor nieuwe woningzoekenden.  

Uiteindelijk bleek dat het kabinet alleen afspraken wilde maken als we ons verzet tegen de verhuurdersbelasting stopten. Uit onderzoek bleek dat bij de politieke partijen uiteindelijk een meerderheid was, die voor de nieuwe belasting zou stemmen. 

In een aantal gesprekken werd voorgesteld dat de corporaties twee keer € 200 miljoen (2018 en 2019) subsidie krijgen om woningen energiezuinig te maken. Ook werd besproken dat er een belastingaanpassing kan komen bij sloop- en nieuwbouw op eigen grond. Dat zou de corporaties een belastingvoordeel opleveren. Op die manier krijgen we iets terug om te kunnen investeren. Maar lang niet genoeg om de nieuwe belasting te betalen.

Na de nodige gesprekken ging ook het voorstel van tafel dat wij alleen nog maar sociale huurwoningen mochten bouwen. Alleen als de gemeente het goed vindt en als een commerciĆ«le partij niet gaat bouwen, mogen woningcorporaties duurdere huurwoningen bouwen. Dit gebeurt wel met strakke regels en toezicht, zodat we verantwoord bouwen.  

Aedes heeft uiteindelijk een concept-akkoord gesloten. In oktober 2013 is over het voorstel gestemd. Twee derde deel van de leden hebben voor gestemd, maar onder strenge afspraken. Namelijk dat er met het kabinet harde afspraken komen, zodat er voldoende betaalbare huurwoningen in Nederland blijven.  

Zijn we daarmee voor de nieuwe belasting? Nee!! 
De nieuwe belasting is door deze regering niet tegen te houden. De belasting moet helaas toch voor een groot deel via de huur doorbelast worden. Anders gaan onze financiĆ«n zo hard achteruit dat wij geen nieuwbouw of onderhoud in de toekomst kunnen uitvoeren.  

Volgend jaar gaan naar verwachting de huren weer extra omhoog. Dat is met Prinsjesdag voorgesteld. De extra verhoging op de inflatie wordt waarschijnlijk dezelfde als 1 juli 2013. 
 
 
 Gelukkig zijn we geen armlastige corporatie. Met ons huurbeleid kunnen we de huren toch bereikbaar houden voor mensen die huurtoeslag nodig hebben. Dat maakt niet alles goed, dat begrijpen wij. Maar de extra verhoging wordt voor de huurders met huurtoeslag toch nog iets gematigd. Met ons huurprijsbeleid zorgen wij ervoor dat de huursubsidie wel helemaal bereikbaar blijft. De huursubsidie blijft helemaal bereikbaar voor een woning die door ons “woning voor senior/gezin/starter met huurtoeslag” wordt genoemd.

Best ingewikkeld kan ik mij voorstellen. Heeft u vragen? U kunt ons altijd bellen. Ook op de ledenvergadering in december 2013 leggen wij alles nog eens uit. Als volgend jaar de huurverhoging bekend is, krijgt u uiteraard een uitgebreide uitleg over het voorstel van de huurverhoging.

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten