vrijdag 20 september 2013

Prinsjesdag 2013: wat betekenen de plannen voor u en de begroting van onze vereniging.


 

Afgelopen dinsdag was Prinsjesdag. De Koning heeft de plannen van de regering in zijn troonrede toegelicht. Wat zijn de plannen en wat betekent dit voor u als huurder en voor ons.

 
 
 
 
 
 
 
De plannen: 

1        De woningcorporaties moeten zich met name bezig houden met sociale huurwoningen. Alleen als de gemeente het toestaat mogen ze ook o.a. duurdere huurwoningen  en andere niet sociale activiteiten uitvoeren.

2        De verhuurdersbelasting gaat door en loopt voor ons op naar € 1 mln. vanaf 2017 en verder.

3        De huren stijgen ook volgend jaar met meer dan de inflatie, met een zelfde extra verhoging  op basis van uw inkomen als dit jaar.

4        In 2014 komt er een nieuwe methode voor de huurverhoging. Bij de berekening van de maximale huurprijs van uw woning wordt ook rekening gehouden met de WOZ waarde.

5        De woningcorporaties krijgen in 2017/2018 subsidie voor energiebesparende verbouwingen aan de woningen.

6        De woningcorporaties krijgen een BTW regeling die voor de nieuwbouw wat gunstiger is dan nu.

Wat betekent dit.

1        Wbv. Reeuwijk heeft in de vernieuwingsplannen voor de komende jaren ook ca. 150 a 200 woningen in de iets hogere huur dan de sociale huurgrens gepland. Dit om de doorstroming uit de huidige sociale huurwoningen te bevorderen. Met name ouderen met een hoger inkomen dan € 34.000,- willen wij een kans bieden op een goede gelijkvloerse woning.

Of dat nog gaat lukken hangt van de mogelijkheid af of er met de nieuwe regels toestemming van de gemeente komt. Ook hangt het af van de regels en of we dat bij de bank kunnen financieren. We gaan het de komende weken onderzoeken. De winkel in Driebruggen, het Medisch centrum en de enkele duurdere huurwoningen kunnen we blijven verhuren. Het leek of we ze met de eerder voorstellen moesten verkopen.

2        De verhuurdersbelasting is zo’n 2 ½ keer de huur van u. Die moeten we nu dus afdragen aan het rijk. We hebben onze vernieuwingsplannen daarom aangepast en schuiven die iets op in de tijd.

3        We moeten de huren wel verhogen om ondanks dat verschuiven financieel gezond te blijven. We blijven ons huurbeleid vasthouden, zodat we voldoende woningen hebben die voor eventuele huurtoeslag bereikbaar zijn. Dus een voldoende aantal betaalbare woningen.

4        Zodra er meer bekend is over de nieuwe huur berekeningsmethode vanaf 2014 zullen wij dat in ons bewonersblad melden.

5        Onze plannen voor de energiebesparingen in de woningen zijn al gestart. Wij kijken of we in overleg met Aedes de subsidie die (te) laat beschikbaar komt, alsnog gebruikt kan gaan worden voor eerdere plannen dan in 2017.

6        De BTW regeling scheelt weer iets in onze nieuwbouwkosten. Dat wordt in onze financiële planning meegenomen.

 

Een aantal besluiten hangen nog af van een besluit wat alle corporaties met de minister op 3 oktober moeten nemen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten