vrijdag 25 januari 2013

Eind januari 2013




Weblog 25 januari 2013

 

Januari draait al weer volop, tijd om de geïnteresseerde lezers weer even "bij te praten".

 

Start met dans en zang en een toast van onze burgemeester
De zeer druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente heb ik ook benut om alle (bestaande en nieuwe) contacten te spreken. Altijd zeer nuttig. Zeker in deze economische tijden van groot belang. Dat dit zeer geslaagd kan zijn met medewerking van lokale verenigingen e.d. en dus met een zeer acceptabel budget (volgens een persartikel van het AD), dat is gebleken.

 
Nadenken over oplossend overleg om ook relatie te sterken
In een klein groepje denken we na hoe we een oproep van wethouder Vroomen om de lokale bouw- en volkshuisvestingszaken met elkaar een stap verder kunnen brengen, inhoud zouden kunnen geven. In twee bijeenkomsten komen we tot een eerste concept, waarbij we tijdens een eerste bijeenkomst ook vooral van de betrokkenen willen horen wat voor hen echte knelpunten zijn en vervolgens na willen denken hoe we die dan kunnen agenderen. Daarbij willen we de ca. 5 a 6 bijeenkomsten die wij per jaar voor ogen hebben, ook benutten om de samenwerking van de ambtelijke gemeentelijke organisatie met de marktpartijen en woningcorporaties te sterken. In februari broeden wij nog iets verder; we hopen in maart een eerste bijeenkomst te kunnen organiseren.
 
Veel discussie; benieuwd naar de "1 maart brief" van minister Blok 

Eerder schreef ik op deze blog over de kabinetsplannen en de gevolgen daarvan voor de corporaties, de woningbouwvereniging met de geplande investeringen, de huurders en het huurbeleid. Er is door veel partijen aangedrongen om na te denken over alternatieven. Zeker het pleidooi om te kunnen blijven investeren vind je bij alle partijen terug. Ook de Eerste Kamer heeft bij de behandeling van de verhuurdersheffing (eerste deel op basis van het zogenoemde lenteakkoord) de minister opgeroepen om in overleg te treden met o.a. de woningcorporaties over de mogelijkheid van alternatieven waarbij er geïnvesteerd kan blijven worden en om de consequenties van het huurbeleid en de verhuurdersheffing nog eens nader in beeld te brengen. Op een bijeenkomst met vele corporaties begreep ik van één van de topambtenaren, dat er hard gewerkt wordt om deze "1 maart brief" ook op tijd bij de Kamer te laten bezorgen. Inhoudelijk wilde hij er verder nog niet op ingaan, tja en daar ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar.

 
Zorgen voor goed inzicht financiële consequenties
Ook onze toezichthouder (CFV) en de organisatie welke ons borging geeft om nieuwe leningen met een lagere rente aan te kunnen trekken, hebben geconcludeerd dat de regeringsplannen tot grote financiële gevolgen kunnen leiden. Daarom hebben ze de ruimte om geld aan te kunnen trekken voor investeringen vanaf 2014 bevroren. Eerst moeten alle woningcorporaties uitgebreide financiële meerjarengegevens leveren. Onze financiële man Harry gaat het zoveelste financiële bestand samenstellen…. Dit mag nu later dan voor de gebruikelijke datum van 1 februari. Maar omdat wij snel duidelijkheid willen hebben, zorgen we ervoor dat we toch voor de genoemde datum de gegevens toesturen.

  
Collega’s zetten vele bouwplannen stop, huurdersorganisaties tekenen protest aan
Veel collega corporaties hebben de afgelopen weken aangegeven dat zij de voorgenomen nieuwbouwplannen niet meer kunnen realiseren. Dat gaat om duizenden woningen. De bouwsector die het al erg moeilijk heeft, wordt hierdoor extra getroffen. Mozaïek wonen, de collega in Gouda, is één van die corporaties. De gemeente is duidelijk niet blij. Dat begrijp ik. Maar de schuld ligt echt (vooralsnog) in Den Haag. Wij hopen dat wij, nadat de eerder genoemde gegevens zijn ingediend, weer groen licht krijgen voor de plannen op korte termijn. Maar als het beleid van Blok niet wijzigt, dan zullen wij de lange termijnplannen ook flink onder de loep moeten nemen en bij moeten stellen. Ook  krijg ik van journalisten de nodige vragen en leg uit hoe “de vork in de steel zit”. 
Veel huurdersorganisaties tekenen ook protest aan bij de minister tegen het voorgenomen huurbeleid. De huren gaan, verschillend per inkomensgroep, extra omhoog. Dat in een tijd dat er al op vele andere fronten moet worden bezuinigd, eigen risico’s stijgen. In mijn ogen heeft de huurdersorganisatie een terechte zorg.

 
Overleg over de echte vernieuwing op de Maximalocatie
De afgelopen weken is er regelmatig overlegd met de gemeente over de vervolgplannen voor de vernieuwing van de Maximalocatie. Dit is, zoals dat zo mooi genoemd wordt, constructief. We boeken voortgang. Ik verwacht dat we over enkele weken echt duidelijkheid kunnen gaan geven als we het vervolg zo positief blijven voortzetten.
We bespreken uiteraard alle zaken met Kerverland. Ook de plannen om uiteindelijk tot een nieuwe situatie te komen, waarbij Kerverland zich zal richten op de welzijnsactiviteiten voor met name de ouderen en de woningbouwvereniging de vastgoedpartij wordt. Dit verloopt in een heel goede sfeer.
 
Woningaanbod via Woningnet
Met Elma Huisman en de collega’s praten we over de contracten en de te nemen acties om vanaf maart ook onze woningen aan te gaan bieden via Woningnet. Dit wilden we eerst per 1 januari starten, maar vanwege de nieuwe huisvestingsverordening was dat erg onhandig. In de Kijk op Reeuwijk zullen we over het vervolg communiceren, ook over de effecten van de nieuwe huisvestingsverordening.

 
Conditiemeting van het woningbezit gaat voort
In het vierde kwartaal 2012 is ongeveer de helft van alle woningen technisch geïnspecteerd. Al die informatie gaat in een computersysteem en daaruit kunnen wij halen of onze technische meerjaren plannen bijgesteld moeten worden. Ook maakt het bedrijf foto’s van de technische onderdelen en digitale plattegronden die we straks bij de woningaanbieding op de website kunnen plaatsen. De eerste drie maanden van 2013 maken zij de klus af. Dit is een nuttig traject dat ons een goed beeld geeft of wij goede inschattingen maken van onze technische plannen.
 
 
 
Miereakker
Van Top Vastgoed hebben we bericht ontvangen, dat maandag 28 januari de start van de bouw gaat plaatsvinden. Over een aantal weken zal er een feestelijk tintje gegeven worden aan de de start van de bouw.
 
 
Raad van Toezicht buigt zich over toezicht
In januari heeft de Raad van Toezicht een extra vergadering gepland. Er zijn nogal wat ontwikkelingen rondom de corporaties. Een nieuwe woningwet, regeringsplannen, helaas de afgelopen jaren de nodige incidenten, strengere regels van de landelijke toezichthouder en ons financiële borgingsinstituut waar ik hiervoor over schreef enz. enz..
Omdat al deze ontwikkelingen ook effect hebben op het toezicht, heeft de raad besloten zich eens te verdiepen in de consequenties. Een prima plan!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten