donderdag 20 juni 2013


Minister Blok op bezoek bij Bouwsociëteit Gouda

 


Minister Blok treed niet al te vaak  in het openbaar op. Maar het bestuur van de bouw-sociëteit in Gouda had het voor elkaar gekregen. Op 19 juni kwam minister Blok op bezoek.
In een goed gevulde schouwburgzaal werd hij door de “bouwsoos” voorzitter Rene Mascini welkom geheten en aansluitend door burgemeester Schoenmaker van Gouda. 

Minister Blok zette de achtergrond van zijn beleid en de daarin gekozen beleidsstappen uiteen. Eerlijk is eerlijk, op een wijze die ik niet direct had verwacht. Met de speldmicrofoon op, ontspannen en een helder opgebouwd verhaal. 

Er was op voorhand aan de deelnemers gevraagd om eventuele vragen schriftelijk in te dienen. Ik begreep dat het er vele waren ingediend, maar er was helaas ruimte voor enkele vragen. 

-         Op een vraag of er niet beter gekozen kan worden voor investeren in plaats van een verhuurdersheffing kwam het antwoord “de extra huurinkomsten room ik af, omdat, het land simpelweg moet bezuinigen”. Een andere in die trend was : investeren kost vaak onder aan de streep geld. Eerder was volgens de minister geprobeerd om dergelijke initiatieven ook uit te voeren, maar die waren per saldo voor de staat ongunstig. 

-         Op de vraag of het niet goed zou zijn om het verlaagde BTW tarief op arbeid bij woningrenovaties langer te laten doorlopen: Verlaging van de belastinginkomsten in een tijd dat er bezuinigd moet worden, dat past niet.  

-         Of de minister aan kon geven of er nu al effect zichtbaar was van zijn beleid en hervormingsplannen: ik zie in het "Woon2012-onderzoek dat er een hoge verhuisgeneigdheid is".Dus er komt gerust weer beweging.

-         Is het toch niet logisch dat de woningcorporaties wel sociale koopwoningen blijven bouwen? Er gaan met koop en dure huur risico gepaard en daarvan heb ik de nodige voorbeelden gezien waarin te grote risico’s werden genomen. Deze risico’s die horen niet bij corporaties die met staatssteun zijn gefinancierd.

 
Een klein beetje (twee beetjes eigenlijk) met kromme tenen hoorde ik dit vragenspel aan. Prima om niet alleen maar een negatieve toon aan te slaan, maar omdat er geen ruimte was voor vervolgvragen of discussie bleef het erg vlak en daarmee veilig voor de minister. Jammer want het dossier woningmarkt is van groot belang mede in het het kader van deze economische situatie.

Niettemin: een mooi resultaat van de bouw-sociëteit dat de minister bereid was zijn verhaal neer te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten