woensdag 12 juni 2013

jaarverslag ter goedkeuring naar de algemene ledenvergadering


 
Vanavond leggen we het jaarverslag en  
de jaarrekening 2012 ter goedkeuring voor aan onze algemene ledenvergadering. Daarbij zullen wij onze financiële resultaten over 2012 en de financiële toekomstpositie toelichten. Met alle regels wordt dat er niet eenvoudiger en duidelijker op.

In de financieel/administratieve kringen is al enkele jaren gediscussieerd over de regels over de vermogenswaardering van het vastgoed van woningcorporaties.Uiteindelijk heeft dat geleid tot een nieuwe regeling, de zogenaamde RJ645.
Uiteraard willen wij ook voldoen aan de regelgeving. Deze nieuwe wijze van waarderen van m.n. het woningbezit heeft administratief de nodige consequenties gehad en daarmee tijd gekost. Uiteindelijk is alles in de jaarrekening 2012 (in 2011 was al een groot gedeelte gerealiseerd) verwerkt.
Omdat de regeling nogal star is mocht o.a. de nieuwe verhuurderheffing nog niet ingerekend worden. Ook was op 31/12/2012 de inkomensafhankelijke nog niet wettelijk bepaald, dus ook die inrekenen past niet bij de RJ regels.
Ik zal hier niet te gedetailleerd zijn, maar er zijn meerdere effecten vanuit de nieuwe regelgeving.

De berekening van de (actuele) waarde heeft daardoor in 2012 een bijzondere wending gekregen en daarmee ook die van het berekende eigen vermogen; uiteindelijk heeft dat geleid tot een flinke stijging hiervan.
Als we dat vergelijken met de eigen, veel realistischere, berekeningen en de nagenoeg identieke wijze waarmee onze toezichthouder (CFV) het vermogen berekend, leidt dat tot zeer grote verschillen. 
En volgend jaar zie je dan vervolgens het vermogen weer hard teruglopen.

Regels, regels, maar wie wordt er nu blij van, vraag ik me daarbij af. De accountants?

Gelukkig zijn we al enkele jaren geleden veel meer gaan sturen op de  liquiditeiten (het kasboekje) en daaraan gekoppelde kengetallen in plaats van enkel op ons vermogen.
Deze methode geeft duidelijk aan hoe het huishoudboekje er de komende jaren uitziet en of wij aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Met een bijstelling van onze vernieuwingsplannen vanwege de nieuwe verhuurdersheffing is de conclusie positief.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten